BIOGRAFIE v/d 'ZEIKSIJS'

                  

Het ontstaan van de soort

Tal van mysteries omgeven deze van oorsprong Schilderswijker, die -zijn afkomst ten spijt- al zo'n twintig jaar aan de verkeerde kant van de Laan van Meerdervoort heeft gewoond. Zo zou zijn achternaam -Kanits- stammen uit zuid-west Polen, Kanice om precies te zijn. Maar iedere sukkel kan tegenwoordig met Google achterhalen dat dat in Tsjechië ligt. Nog te beroerd om een beetje naar waarheid te liegen dus. Maar Polen of Tsjechië; het maakt niet uit, want voor 1918 behoorde het allebei toe aan Pruisen. Kanits is dus gewoon een Duitser van oorsprong, maar dat wil ie niet weten (of toch? zie de pagina 'Deutschland Über Alles'). En Kanice bestaat weliswaar en de Kanitsen komen er vandaan, maar de naam is gewoon een verbastering van het Latijnse 'canis' en dat betekent 'hond'. De diersoort waar Kanits een uitgesproken grafhekel heeft; lees zijn verhaal 'Mijn Kamp' (elders op deze site) er maar op na. Verder vindt ie het interessant om te laten weten dat er zowel Joods als Indisch bloed door z'n aderen vloeit. Ja hoor, Karel, tuurlijk jongen. En negers komen oorspronkelijk uit Finland. 

Karel's regelmatig terugkerende hoofdpijn heeft naar eigen zeggen niets, maar dan ook niets, te maken met zijn drinkgewoonten. Gewend als hij is om altijd de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen, verwijt hij dit nog steeds zijn ouders. Ondanks dat hij regelmatig vergeet z'n rekeningen te betalen, gaat hij prat op een feilloos geheugen. Zo zou hij als zaadcel bij een ejaculatie onzacht in aanraking zijn gekomen met het preservatief dat zijn vader toen zou hebben gedragen. Dáár zou de oorzaak van zijn 'migraine' liggen. Aldus meent hij zich te herinneren. Dat betekent dat hij in die hoedanigheid destijds wel twee keer zo ongeveer de snelste is geweest van zijn miljarden eiwitrijke vrienden. Nou, wie Karel van dichtbij kent weet dat hij buiten zijn aftandse auto geen enkele snelheid wenst te ontwikkelen.

 
 Karel, zoals hij 's ochtends is te bewonderen

carrière

Kanits pocht dat hij zo'n anarchist is, die een loopbaan helemaal niet belangrijk vindt. Niettemin looptie al zo'n 20 jaar keurig in de pas. Mocht je denken dat deze zelfbenoemde intellectueel zich in die lange tijd dan wel zo'n beetje onmisbaar heeft gemaakt voor z'n werkgever, dan heb je dat mooi mis. Hij zit inmiddels bij z'n zevende baas en heeft illustere functies vervuld als Onderwijsstimuleringsmedewerker (subsidie stopgezet, omdat niemand van de doelgroep begreep wat ie kwam doen; Karel zelf ook niet trouwens) en BuurtparkcoÖrdinator (hij zag er streng op toe dat de buxushagen niet harder groeiden dan de coniferen). En dan dat vrijetijdsanarchisme van hem: zogenaamd wars van regels. Maar lees zijn verhalen maar eens, die barsten juist van de regels. 

En dan zijn 'voetbalcarrière'. Hij bluft dat ie met allerlei 'grote namen' heeft gespeeld, die uiteindelijk allemaal in het betaalde voetbal terecht kwamen. Waarom Karel zelf dan niet? Omdat hij juist voor zijn definitieve doorbraak een schouderluxatie opliep, toen hij vanaf het dak van de Albert Heijn een kratje bier trachtte te jatten. Zo wil zijn stoere verhaal. Maar wie hem ziet lopen, kan zich onmogelijk voorstellen dat in hem enig voetbaltalent schuilgaat. Hij heeft de motoriek van een zwaargehandicapte die net door Jomanda uit z'n veilige rolstoel is geluld! En die schouder ging uit de kom, omdat die lamlul op z'n zeventiende soepeltjes over een fietsenrekkie dacht te kunnen springen. Dat was toen al een overschatting van z'n atletische kwaliteiten. Vanaf hooguit een halve meter hoogte ging ie toen languit op z'n verwaande bek.

Kanits, hier met blindegeleidehond op stap

publicaties

Publiceerde z'n eerste verhaal 'Mijn kiezen' in de Sociale Academie Courant in 1981, een onverhulde reclame voor studententandarts 'Studont' waarvoor Kanits een aardig bedrag mocht toucheren. Deed in 1985 een mislukte poging tot een (cyclische) roman: 'De Unieke Inval Van Een Leeghoofdige Slet'. Werd hoofdschuddend afgewezen door een drietal uitgevers. Kende daarna tot 1993 zijn plaats, maar ging vanaf toen jaarlijks ongevraagd de correspondentie verzorgen voor de massale groepsreizen van z'n vriendenkring. Schreef in 1999 een reisverslag 'An UnVegetable Hollidee' over 23 Hagenezen in Thailand en begon met het zelfinzicht toch geen 'grote literatuur' te kunnen schrijven eind 2001 met z'n korte verhalen. Tot z'n stomme verbazing werd z'n verhaal 'Nog één keer de Kjoe' geplaatst in 'De Posthoorn'. Daarna publicaties in onder meer 'M'n Schoonmoeder Nieuws' en op diverse websites. Schrijft ongeveer één verhaal in de twee weken en klaagt dan dat ie helemaal 'leeg' is, maar dat is ie sinds z'n geboorte al. Kreeg in 2005 eindelijk een uitgever zo gek, dat z'n verhalen werden gepubliceerd in een dun boekje met mallotig omslag. In heldhaftig Haags getiteld: 'In de schaduw van het IJspaleis'. Megalomaan als ie is, heeft Kanits meteen de rechten voor een Duitse, een Engelse en een Deense vertaling laten vastleggen: 'Im Schatten des Eispalasts', 'In the shadow of Icepalace' en 'Inte schædøw wannet Øspaleus'.

Nu, zo'n twee jaar later, is z'n manifestatiedrift geenszins bevredigd. Publiceerde de verhalen 'Bière de Luxe' en 'Love is real' in de bundels: 'Mijn Geschiedenis', 'Muzikaal Verhaal' en 'Muziekliefhebber'. En natuurlijk de Stones-verhalenbundel: 'De Teennagels van Keith Richards'. In het voorjaar van 2008 moest ie weer zo nodig: 3 verhalen in 'Oma waait uit'; een academische verhandeling over tochtige bejaarden. Gaat in het najaar van 2008 een CD uitbrengen: Puur Haags Gelul. Zal -toegevoegd aan menig haardvuur-  waarschijnlijk de meest gebrande CD van het eerste decennium van dit millennium worden.

 

        

 

Mijn oudste dochter vóór en na haar extreme make-over

 

Naar de overige pagina's: 

Ornitho, Simultaanverhaal, Geschiedenis van Den HaagAforismen, Deutschland über alles, Zinnen-aanvultest, Het Vergeetregister, RoddelsOnsch Kooningshuisch, Het Haags Woãhdeboek, Het Spogtkatern, Rijmpies, Niets zo charmant..., Scheldwoordenboek, Irritaal, Spreekwijzen, Beledigingen, Lekkere Wijven.nl, De Bevrijding, Alzheimer? Vergeet het maar!, Waar gaan we dit weekend naar toe?, Krantenkoppen, Gevleugelde dialogen, MisverstandenWhat's in a name?LINKS

 

HOME