HET SPOGTKATERN      

En dan nu tijd voor de spogt! Net als bij alle spogtpagina's gaat het hier voor 95% over voetbal. De overige 5% verdelen we over de voetbalverwante zaken (+ 4%) en andere spogte (+ 1%), maar da's logisch. Uiteraard gaat het hier over ADO en Feijenoord; de twee enige clubs die er écht toe doen. De rest is er voor de decoratie. Of om in de zeik te nemen (PSV!!!). Ook hier geldt natuurlijk dat jullie bijdrage weer van hagte welkom is. Zelf doen we alvast (jaja) DE AFTRAP!:

 

 

Beste voetballer aller tijden

 

Geen twijfel mogelijk; voor mij is Johan Cruyff de beste voetballer van het vorige millennium. Daar kunnen Pele of Maradona echt niet tegenop. Weliswaar leidden zij in tegenstelling tot Cruyff hun nationale team wél naar het wereldkampioenschap, maar een voetballer is wat mij betreft pas echt geslaagd als ie gewoon tot zijn pensioengerechtigde leeftijd actief blijft. Dus niet stoppen op je veertigste en dan uitdrijven op je roem en linten doorknippen, zoals Pele in zijn functie van sportminister van Brazilië. En al helemaal niet de lijn trekken, zoals Maradona, die overigens geen enkele lijn met rust kan laten.

Nee, doorgaan in de functie van trainer en kampioenen kweken. Dán pas ben je een geslaagd voetballer, dán pas maak je het karwei af.

Toch blijft het een hachelijke kwalificatie; beste voetballer van het millennium. Voor hetzelfde geld slaan we iemand over uit een ander tijdperk dan die van de massacommunicatie. Want zeg nou zelf; we weten nu al nauwelijks wie Frits-Jan van Bovenkerke was.

 

Recent geschiedkundig onderzoek heeft aangetoond dat er in de jaren dertig van de zeventiende eeuw in China een fameuze linkspoot heeft bestaan, die werkelijk een weergaloze carrière beleefde. Van deze Chia Sui gaat de legende dat hij eens in een Pekinese eredivisiewedstrijd op volle snelheid 543 tegenstanders passeerde om vervolgens de opgepompte varkensblaas onhoudbaar in de rechterbovenhoek van de stadspoort van Tze Kiang te schieten. In die fameuze actie ontweek hij diverse aanslagen op zijn leven, drieënveertig bonsaiboompjes, twee roofovervallen en legde hij zeventien kilometer af. Ook als trainer maakte hij furore. Zo leidde hij in 1649 West Peking United  voor de derde maal achtereen naar de winst in de Oost-Aziatische competitie om de Mingvaas met de grote oren. Chia Sui was hard voor zichzelf en voor zijn medespelers. De stervoetballer permitteerde het zich eens, vlak na zijn spectaculaire transfer naar Hongkong67, om de hele selectie naar huis te sturen. “Te lui, te vadsig”, zo oordeelde hij over deze spelers die als de ‘Mihoengeneratie’ de geschiedenis in zouden gaan. Overigens werd de weggestuurde selectie standrechtelijk geëxecuteerd. Een indrukwekkende gebeurtenis waarbij de toegestroomde supporters het clublied ‘Stand Ba mi’ aanhieven, alvorens hun voormalige favorieten te stenigen.

 

En wat te denken van de Indiaanse grootheid ‘Gescheurd Leer’? ‘Gescheurd Leer’ was de koosnaam voor de reusachtige Apache, die tussen 1823 en 1844 furore maakte in de inter-Indiaanse competitie en die menigmaal de uit muilezelleer vervaardigde bal aan flarden schoot. ‘Gescheurd Leer’, die eigenlijk ‘Ongewenste Foetus’ heette, begon zijn carrière als keeper tussen de totempalen. Als meevoetballende doelman was hij zijn tijd ver vooruit. Behalve over een fabelachtige techniek, beschikte hij ook over een meedogenloze wedstrijdmentaliteit. Menig tegenstander beëindigde voortijdig de wedstrijd met een goedgeplaatste tomahawk in de rug. Zijn techniek koppelde hij aan een fantastische conditie. Hij was een ware meester in het balbezit; hij kon de bal dagenlang bij zich houden. Een groot sportman, die uitblonk in zijn voorbereiding. Door een op de Engelsen veroverde Chesterfield-stoel in het veld te zetten, zat hij altijd goed in de wedstrijd. Met zijn club Winnetouse Boys wint hij alle mogelijke prijzen in de Buffalo-skullcompetitie. Na 1844 wordt er niets meer van hem vernomen. De legende wil dat hij een speer door zijn scrotum kreeg geboord toen hij weer eens niet van de spelerssquawen af kon blijven.

 

Maar al met al blijf ik van mening dat Cruyff de grootste was. Ik was erbij toen hij het mooiste doelpunt van het millennium maakte. Daarbij vergeleken verbleekt het doelpunt van Maradona tegen Engeland op het WK van 1986, waarbij hij zes man op rij passeerde, tot een zielig frommelgoaltje. En sorry, ook de ‘wereldgoal’ van Marco van Basten in de EK-finale tegen Rusland in 1988 was weliswaar van een ongekende schoonheid, maar behoort vergeleken met die van Cruyff thuis in de categorie ‘genante afzwaaiertjes’.

 

Het was 1972. Ik stond op de west-tribune van het Zuiderpark; FC Den Haag – Ajax. Diep in de tweede helft is FC Den Haag volop in de aanval en zet Ajax onder druk. In paniek trapt Barry Hulshof van Ajax de bal hoog de lucht in. De bal dreigt op de helft van FC Den Haag over de zijlijn te gaan, waar Cruyff bezig is zijn scheenbeschermer te schikken. Daartoe heeft hij het touwtje losgemaakt, waarmee hij zijn voetbalkous omhoog houdt. Hij bedenkt zich geen moment als ie de bal ziet komen. Ook Kees Weimar, de voorstopper van Den Haag, komt op de bal af. Net voor Weimar er bij kan, legt Cruyff de bal ‘langs Weimar dood’, door hem vanuit de lucht met buitenkant rechts naar het midden van het veld te dirigeren waar de bal door het meegegeven effect stil valt. Cruyff zelf is met lichtsnelheid langs de voorstopper gestoven en ziet nu doelman Ton Thie van Den Haag zijn doel uitkomen. In één vloeiende beweging aait Cruyff de nog van het effect tollende bal en speelt hem van zo’n vijfendertig meter afstand over de verbouwereerde doelman heen in het doel. Een goal van eenmalige klasse, nooit eerder aanschouwd in het hele universum en ook nooit meer te zien.

En ik was erbij, in mijn Zuiderpark…

© Karel Kanits

 

Co Adriaanse, anno 2015

Ooit succesvol trainer in Alkmaar

Twijfelt hij nu: "Zal 'k maar

In de Hout de lijnen gaan krijten

En m'n laatste jaren slijten

Onder het dagelijks schallende commando:

'Kalk maar!' "  

 

 

 

ADO wordt dit seizoen waarschijnlijk weer geen kampioen. Sterker nog; het is de vraag of we het eind van het seizoen halen. Politiek, KNVB en media voeren een gezamenlijke campagne om ADO Den Haag uit de eredivisie en misschien wel op den duur geheel uit het betaalde voetbal te weren. Nou láát de ADO-aanhang winkelcentra, autospiegels en supporters van de tegenpartij fysiek ongemoeid en uit men zich slechts verbaal, is het wéér niet goed. En dat alleen, omdat de pers uit de Randstad die boeren uit Groningen, Doetinchem of Arnhem domweg niet verstaat. Anders zouden ze wel hebben opgevangen dat Sylvie Meis in Groningen door het leven gaat als 'veentemeier' en in Arnhem als de 'natte doos van Bronbeek'...

Tja, en dan verlang je naar betere tijden.... En dringt nostalgie zich op, want was het niet een prachtige tijd, toen in 1942 en in 1943, toen de trots van de residentie Landskampioen werd? Dat viel nog niet mee hoor, voetballen met een gestrekte rechterarm! ADO hanteerde zeer vooruitstrevend al een afkorting waarvan de letters stonden voor de (hoge) eisen die aan de aanstormende Jugend werden gesteld:

     Nijver

                         Schotvaardig                              

                         Balvast

 

IRRITATIE-TOP 10

Het streven om elke week de lijst van de 10 meest irritante voetballers (of randfiguren uit de voetballerij) bij te werken, is geen haalbare kaart gebleken. Dus periodiek dan maar en met de aantekening dat sommige voetbal(rand)figuren voor eeuwig op die lijst blijven staan (zo hebben we een vaste nummer 1 tot en met 4).

Lever je bijdrage. Mag zonder opgaaf van reden, maar als je dan toch argumenten levert, laat het vermeldenswaard zijn. De mooiste commentaren/motieven komen op deze pagina te staan.

DE TOP TIEN VAN DEZE WEEK (30/06 - 07/07):

01.   (01.)    Fijn Streven (Vitesse)/Stijn Vreven (Vitesse), die met zijn a-collegiale manier van voetballen meedingt naar de UEFA-titel van 'Eeuwige Klootzak van het Internationale Voetbal' (waarvoor hij trouwens de enige kandidaat is)

02.   (02.)    Stijn Vreven (Vitesse)

03.   (03.)    Stijn Vreven (Vitesse)

04.   (--)      Stijn Vreven (Vitesse)

05.   (--)      Rafael van der Vaart (Ajax); huilebalk en de Frans Bauer van Ajax

06.   (08.)   Hans van Breukelen (ex-PSV), de socioloog van het voetbal; probeert regelmatig quasi-wetenschappelijk zijn verbazing te delen over het feit dat het donker wordt als de zon ondergaat            

07.   (07.)    Het gehele elftal van De Graafschap (of Grafschaap, ken mè wat rotte...)

08.   (--)       Wesley Snijder (Ajax); prototype van een onvolgroeid verwend pokkejong met een veel te grote bek. Verbazingwekkend dat dié nog steeds al z'n voortanden heeft!

09.    (08.)    Zlatan Ibrahimovic (Juventus); serieuze kandidaat voor de Lothar Mattheus-trofee; d.w.z. als Fijn Streven die wil afstaan

10.    (--)      Sylvie Meis, omdat deze gezelschapsdame ons grootste talent slechts zijn derde been laat trainen

 

 

Nu te koop in de betere boekhandel:

     

Bij een geringe oostenwind neemt onze nationale doelman geen enkel risico...

 

 

Het eerste Nederlandse clubelftal dat de Europa Cup 1 (Championsleague) won....

FEYENOORD!!

 

  

  

 

doel:                 

  

Eddy Pieters-Graafland

achterhoede:

                                         

                                                   Piet Romeyn                     Rinus Israël                     Theo Laseroms             Theo v Duyvenbode    

middenveld:

   

                                                Franz Hasil                         Wim Jansen                       Willem van Hanegem

voorhoede:

   

                                                                    Henk Wery                          Ove Kindvall                       Coen Moulijn

Eén jaar nadat Ajax als eerste Nederlandse club in de finale van de Europa Cup I stond en een ongenadig pak slaag kreeg van het grote AC Milan (met o.m. Gianni Rivera), won FEYENOORD op 6 mei 1970 de Cup in het San Siro-stadion door, na verlenging, met 2 - 1 Celtic te verslaan. In de aanloop naar die finale versloeg Feyenoord in de tweede ronde AC Milan (!), de cuphouder, in twee magistrale wedstrijden waarin, net als in de finale, een hoofdrol was weggelegd voor de grote strateeg Willem van Hanegem.

Ter geruststelling: Rinus Israël speelde zonder bril. Hij gold overigens als één van de beste 'laatste verdedigers' (libero's) ter wereld. Zoals Van Hanegem en Jansen eveneens tot de wereldtop behoorden.

 

Verdere markante figuren:

Eddy Pieters-Graafland, wiens carrière er eigenlijk op zat. Hij mocht van trainer Ernst Happel de finale spelen, nadat Eddy Treytel het hele seizoen het doel had verdedigd. Eddy PG geldt als één van de meest stijlvolle en beste keepers die Nederland heeft voortgebracht. Speelde eerder ook voor concurrent Ajax. 

Piet Romeyn, die het begrip 'hondelul' introduceerde ter aanduiding van de scheidsrechter. Zag er eerder uit als een zeebonk.

Theo Laseroms, alias 'de Tank'. Niet omver te krijgen. Was ronduit meedogenloos als voorstopper. Is inmiddels helaas overleden.

Theo van Duyvenbode, kwam van Ajax. Stijlvolle voetballer die zijn armen min of meer haaks naast zijn lichaam hield. Onbewust de uitvinder van de elleboogstoot.

Ove Kindvall, de Zweedse topscorer. Na diens vertrek heeft Feyenoord jarenlang met de spitspositie geworsteld. Eigenlijk werd het probleem pas opgelost toen Pierre van Hooijdonk kwam. 'Tsjindwal', zoals we hem volgens commentator Herman Kuiphof moesten noemen, had overigens periodes waarin ie het volledig liet afweten. Maar aan het eind van een seizoen stond hij toch weer bovenaan de topscorerslijst.

Coen Moulijn, frèle linksbuiten die met kleine pasjes en korte passeerbewegingen verdedigingen doldraaide en vanaf de achterlijn de allesbeslissende voorzet kon geven. De legende wilde dat als Coen alleen maar plaats zou nemen op de middenstip de Kuip al uitverkocht zou zijn.

 

DE AFZEIKSEIT

* De KNVB laat met ingang van komend seizoen PSV'ers voor de Ontuchtcommissie verschijnen

* Marc van Bommel zal het komend seizoen al voor de aanvang van de wedstrijden vragen om gele kaarten voor zijn directe tegenstanders

* Nee, dáár win je wedstrijden mee... De Zwitser Vogel en de Koreaan Park gaan dik met mekaar om. Vogel, Park... Ze overwegen te gaan trouwen en zich Avifauna te noemen.

* Kezman heeft dat plukje onder zijn kin om bij het beffen een optisch minder lange kin te hebben 

 

 

Reeds in de jaren dertig was er een Duitse snelheidsduivel die met ijzeren regelmaat in een Volkswagen zegevierend over de finish ging....

  

Adolf Schuhmacher, vlak voor (weer) een massa-huldiging op de Nurburgring. Hij bereed zijn cabrio steevast met de linkerhand aan het stuur en de rechterarm schuin omhoog uit zijn open dak gestoken. Adolf overleed in juni 1945 toen hij op volle snelheid met een geleende Nederlandse Fongersfiets op de hoek van de Potzdammerplatz in Berlijn tegen een Russisch pantservoertuig aanreed.

 

Met nog 5 minuten op de klok gaan we naar de overige pagina's:

Ornitho, Simultaanverhaal, Publicaties/optredens/recensies, Geschiedenis van Den Haag, AforismenDeutschland  über allesZinnen-aanvultest, Het Vergeetregister, Roddels, Onsch KooningshuischHet Haags Woãhdeboek, Het Spogtkatern, Rijmpies, Niets zo charmant..., Scheldwoordenboek, Irritaal, Spreekwijzen, Beledigingen, Lekkere Wijven.nl, De Bevrijding, Alzheimer? Vergeet het maar!, Waar gaan we dit weekend naar toe?, Krantenkoppen, Gevleugelde dialogen, MisverstandenHet DierenrijkWhat's in a name?Bio, LINKS